Menu

Houtaantasters

Houtaantastende insecten kunnen worden verdeeld in twee groepen, nl:

  • Nathoutboorders, die staande, meestal ziekelijke, en pas gevelde bomen aantasten
  • Drooghoutboorders, die verwerkt hout aantast

De eigenlijke schade aan hout wordt teweeggebracht door de larven, die vele maanden of jaren in het hout boren. Daarnaast zijn er schimmels die eveneens aanzienlijke schade kunnen toebrengen aan hout en houtdelen.

Nathoutboorders

De nathoutboorders tasten hout in het bos aan. Hierbij valt te denken aan staande ziekelijke bomen en pas gevelde bomen die nog voorzien zijn van de schors. Ze kunnen hun levenscyclus nog wel volbrengen in verwerkt hout, maar planten zich hierin niet voort. Ze kunnen dus nog wel een behoorlijk aantal uitvliegopeningen veroorzaken in bijvoorbeeld openhaardhout, meubels en vloerdelen. Tot de nathoutboorders behoren onder andere bepaalde boktorsoorten, zoals de veranderlijke boktor, maar ook de houtwespen.

Drooghoutboorders

De drooghoutboorders tasten verwerkt hout aan. Vooral hout in gebouwen en op opslagplaatsen wordt vaak door drooghoutboorders aangetast. De bekendste vertegenwoordigers van deze groep houtboorders zijn de gewone houtworm en de boktor.

Houtaantastende schimmels (Huiszwam)

De meest voorkomende houtaantastende schimmel, is de huiszwam. De huiszwam is de gevaarlijkste houtaantaster in gebouwen, woningen etc., omdat zij de structuur en kracht van hout in snel tempo kunnen vernietigen. De zwam gedijt het beste in slecht geventileerde vochtige ruimten zoals kelders en kruipruimten. Indien zwamproblemen niet tijdig onderkend worden kan de schade behoorlijk oplopen.

Hoe vind ik een houtaantaster op de website?

In de menubalk kunt u een specifieke houtaantasterscategorie aanklikken.

Ook voor andere ongedierte kunt u contact opnemen met Mister Bee Ongediertebestrijding,  Onze ongedierte bestrijders weten raad met alle soorten bestrijdingen zoals  mieren bestrijding, wespen bestrijding, , spinnen bestrijding, vliegen bestrijding, bedwants bestrijding, papiervisjes bestrijding, houtworm bestrijding, boktor bestrijding, ratten bestrijding en muizen bestrijding.